Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Στάδια επισκευής βιτρώ | repair stained glass

Στάδια επισκευής βιτρώ
Στάδιο 1

Φωτογραφία 1
Πρόκειται για δύο κομμάτια βιτρό που μου έφεραν κάποια στιγμή για επισκευή και τροποποίησή τους ώστε να τοποθετηθούν σε δύο πλαίσια ενός παραθύρου. Είναι σχεδιαστικά απλά (το σχέδιό τους μπορεί να βρεθεί από τον ενδιαφερόμενο σε κάποιο θεματικά αντίστοιχο βιβλίο), με ένα βικτωριανού τύπου διακοσμητικό μοτίβο που επαναλαμβάνεται, με χρήση γυαλιών τύπου κατεντράλ (λευκό, γκρι, πράσινο, μελί) και οπαλίνας (κόκκινο, μπεζ) και με χρήση χαλκοταινίας για τη συγκόλληση των γυαλιών μεταξύ τους (αυτό που συνήθως ονομάζεται - κακώς - τεχνική Τίφανι). Όταν τα παρέλαβα ήταν τόσο πολύ σκονισμένα και μύριζαν υγρασία και χρειάστηκε ένας σχετικά καλός καθαρισμός για να έρθουν σ’ αυτό το επίπεδο.

Φωτογραφίες 2, 3, 4, 5, 6
Στις φωτογραφίες αυτές φαίνεται ένα μέρος απ’ τη φθορά και τις ζημιές που έχουν υποστεί. Από αυτά μπορώ να συμπεράνω ότι βρίσκονταν σε κάποιο υπόγειο παρατημένα για τουλάχιστον μία πενταετία χωρίς ο ιδιοκτήτης τους να έχει μπει στην διαδικασία της παραμικρής προστασίας τους (είτε από άγνοια, είτε από αδιαφορία – χαρακτηριστικά πολύ συνηθισμένα για θέματα ή αντικείμενα που αφορούν την Τέχνη γενικά), γιατί προφανώς ήταν τοποθετημένα οριζόντια, πράγμα απαράδεκτο όταν πρόκειται για αποθήκευση βιτρό, και για κάποια περίοδο είχε προστεθεί και κάποιο βαρύ αντικείμενο από πάνω γιατί μόνο έτσι δικαιολογείται ο τρόπος που έχουν σπάσει κάποια απ’ τα γυαλιά σε σημείο τέτοιο που να έχει ανοίξει η κόλληση πάνω στο χαλκό. Επίσης μπορώ να διαπιστώσω βασικές σχεδιαστικές ελλείψεις του ατόμου που το έφτιαξε στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκε ένα καθαρά γεωμετρικό σχέδιο, κακοτεχνία στο κόψιμο των γυαλιών και στις κολλήσεις, πράγματα που σημαίνουν πρωτόλειο ερασιτέχνη.

Φωτογραφία 7
Καθαρισμός με δυνατό υγρό καθαρισμού και σύρμα για να φύγει το ψώριασμα απ’ τις κολλήσεις.

Φωτογραφία 8
Επιτέλους καθαρά.



Στάδιο 2

Φωτογραφίες 1, 2, 3, 4
Αφού έχω αφαιρέσει τα σπασμένα κομμάτια γυαλιών, στις φωτογραφίες αυτές δείχνω τη διαδικασία που ακολουθώ για να αφαιρέσω την άχρηστη χαλκοτανία και να τοποθετήσω αργότερα τα καινούργια κομμάτια. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και καθόλου υγιεινή λόγω των αναθυμιάσεων που προκύπτουν.

Φωτογραφία 5
Έχω ολοκληρώσει τη διαδικασία κι εδώ μια λεπτομέρεια του αποτελέσματος.

Φωτογραφία 6
Τα βιτρό απαλλαγμένα από οτιδήποτε άχρηστο και τοποθετημένα ώστε να σχεδιαστούν τα νέα πατρόν.



Στάδιο 3

Φωτογραφίες 1, 2, 3, 4, 5
Εδώ έχω σχεδιάσει τα πατρόν των πλαισίων σε κλίμακα 1:1, έχω αποτυπώσει το υπάρχον βιτρό κι έχω επανασχεδιάσει τα σπασμένα μέρη.

Φωτογραφία 6
Έχω ολοκληρώσει το σχεδιασμό των πατρόν έχοντας χρωματίσει αναλόγως τα μέρη με τα αντίστοιχα χρώματα των γυαλιών που θα χρησιμοποιήσω.

Φωτογραφία 7
Ολοκληρωμένη η διαδικασία του σχεδιασμού και του κοψίματος των πατρόν. Στο σύνολό τους τα κομμάτια των γυαλιών που πρόκειται να κοπούν είναι 110 ώστε να υπάρξει ένα άρτιο αισθητικό αποτέλεσμα.

Φωτογραφία 8
Τα βιτρό τοποθετημένα πάνω στα πατρόν κι έτοιμος να κόψω γυαλί.



Στάδιο 4

Φωτογραφία 1
Εδώ, έχω ολοκληρώσει το κόψιμο των γυαλιών κι έχω ντύσει το κάθε ένα ξεχωριστά με χαλκοταινία. Εκτός απ’ την αντικατάσταση των σπασμένων γυαλιών με τα χρωματικά αντίστοιχά τους, έχω χρησιμοποιήσει γυαλί τύπου κατεντράλ (λευκό και κίτρινο) ώστε με το λευκό να πλαισιώσω και να αναδείξω το αρχικό βιτρό και χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο κίτρινο, δύο τόνους ελαφρύτερο απ’ το μελί του αρχικού δημιουργώντας έτσι μια χρωματική γέφυρα μεταξύ τους, για να ενοποιήσω τα δύο μέρη χωρίς να μπουκώσω τη σύνθεση στο σύνολό της.

Φωτογραφίες 2, 3, 4
Συγκολλώ τα κομμάτια των γυαλιών με μολυβοκόλληση κάνοντας γαζί στα μέρη που υπάρχει χαλκοταινία. Είναι μια διαδικασία που απαιτεί ευχέρεια στη χρήση του υλικού και υπομονή, καθώς οι κολλήσεις, εκτός απ’ το σχέδιο και την επιλογή των χρωμάτων, καθορίζουν το αισθητικό αποτέλεσμα.

Φωτογραφία 5
Τα βιτρό έτοιμα, κολλημένα και καθαρισμένα από το υγρό που έχει χρησιμοποιηθεί για την συγκόλληση των μερών.

Φωτογραφία 6
Τα βιτρό τοποθετημένα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: